BOŞANMADA EŞYA VE TAKILAR MESELESİ

 

Yargıtay, "Kadına aittir" deyip, evlilik sırasında bozdurulan takıların bedelinin boşanmada kadına iadesine karar verdi. Kadın, leğenden bibloya, getirdiği tüm çeyizi de geri alacak

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, iğneden ipliğe hesapların yapıldığı birçok boşanma davasında örnek oluşturabilecek bir karara imza attı. Buna göre, "Kadın, evlilik sırasında takılan takılarla aile bütçesine katkıda bulunmak zorunda olmayacak." Hukuk Genel Kurulu'nun önceki haftalarda görüştüğü davanın tarafları olan Ö.A. ve M.A. çiftinin düğünlerinde birçok ziynet eşyası takılmıştı. 

Kadın boşanma sırasında, evlenirken takılan takılardan bir kısmının kocası tarafından bozdurulup düğün masraflarına harcandığını oysa bunların kendisine verilmesi gerektiğini savundu. Koca M.A. ise harcamaların evlilik birliği için yapıldığını, balayında ve kadının güzellik malzemeleri için harcandığını ileri sürdü. Ankara 10'uncu Aile Mahkemesi bozdurulan ziynet eşyalarının değerinin kocadan alınıp kadına verilemeyeceğine, bozdurulanlar dışında kalan ziynet eşyaları ile çeyiz eşyalarının kadına iadesine karar verdi. Kararda, iade edilecek çeyiz tek tek şöyle sayıldı: 10 toka (değeri 2 TL), 1 etek (5 TL), 1 düdüklü tencere (10 TL), 4 plastik leğen (4 TL), biblo ve süs eşyaları (6 TL). Dava Yargıtay 2'nci Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, "Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları ona bağışlanmış sayılır. Eşinin iaşesini sağlamak kocaya aittir. Bozdurulup harcanan takıların bedelleri de kadına iade edilmelidir" dedi. Aile Mahkemesi ilk kararda direnince dosyanın gittiği Genel Kurul, "bozdurulan takıların değeri de diğer ziynet ve çeyiz eşyaları gibi kadına iade edilmeli" görüşünü savunarak yerel mahkemenin direnme kararını bozdu. Öte yandan Genel Kurul bir başka kararında yaklaşık olarak aynı gelire sahip eşler arasındaki boşanma davasında, kadının boşanma nedeniyle yoksullaşacağını kabul ederek kadına yoksulluk nafakası verilmesine hükmetti.